Päivä 040: Vierailija / Taidetta kaupunkitiloissa

 

Meillä Bobolassa on taas suuri ilo päästä tutustumaan luovan alan ammattilaisen työhön. Tämän viikon sunnuntaivieraamme on kaupunkisuunnitteluun perehtynyt arkkitehti, Minna Koskinen. Minna on monitaituri, äiti ja aurinkoinen ammattilainen, joka on mukana luomassa meille jokaiselle parempaa kaupunki- ja asuinympäristöä. Minna on luvannut kertoa lyhyesti omasta työstään kaupunkisuunnittelun ytimessä sekä omista inspiraation lähteistään.

MInna © Minna Koskinen

Moikka Bobolan seuraajat!

Olen ensisijaisesti tarkkailija. Tarkkailen jatkuvasti ympäristöäni, ihmisten käyttäytymistä siinä, rakennuksia ja rakennusten välistä tilaa. Työssäni olen myös neuvottelija, sovittelija, kuuntelija ja inspiroija. Kaupunkisuunnittelu on ennen kaikkea erilaisten mielipiteiden ja asioiden yhteensovittamista.

Tieni kaupunkisuunnittelun pariin ei ole ollut mitenkään suoraviivainen. Olen opiskellut matematiikkaa, taidekasvatusta, arkkitehtuuria ja keramiikka- ja lasitaidetta. Minua on aina kiehtonut pienen ja suuren mittakaavan välillä vaihteleminen ja uskon, että pienillä asioilla tai oivalluksilla voi olla kokoaan huomattavasti laajempi vaikutus.

“Hurmaavan puutalon värimaailma ja julkisivun yksityiskohdat kiinnittivät huomiota kävelylenkillä. Arkisesta lähiympäristöstä voi löytää vaikka mitä kiinnostavaa katsottavaa” © Minna Koskinen

“Hurmaavan puutalon värimaailma ja julkisivun yksityiskohdat kiinnittivät huomiota kävelylenkillä. Arkisesta lähiympäristöstä voi löytää vaikka mitä kiinnostavaa katsottavaa” © Minna Koskinen

Me Bobolassa esitimme kolme kysymystä Minnalle.

Minua inspiroi niin monet asiat! Viime aikoina suurin inspiraationlähteeni ovat olleet pitkät vaunukävelylenkit erilaisissa asuinympäristöissä – varsinkin nyt, kun taidenäyttelyt ovat kiinni ja matkustelu kielletty. Kun vastaan tulee uusi mielenkiintoinen paikka, jään usein pohtimaan, mistä elementeistä paikan mielenkiinto syntyy: onko se paikan koko, rakennusten ulkonäkö tai korkeus, luonto tai sen puute, keskeneräisyys, materiaalit, äänimaailma vai jokin muu.”

Tulevaisuudessa aion jatkaa tarkkailua ja ympäristöni analysointia. Yritän pitää mieleni avoinna ja pienen mittakaavan mukana kaupunkisuunnittelussa.“

Minulle tärkeintä on, että kaupungista löytyy erilaisia ympäristöjä ja että kaikkea eri yritetä tehdä kerralla valmiiksi. Kun suunnittelen uusia ympäristöjä, pyrin jättämään tilaa myös seuraavalle uudistuskierrokselle.” 

“Museot ja taidenäyttelyt ovat ihania paikkoja inspiroitua ja viettää aikaa. Muun muassa näissä näyttelyissä Sinebrychoffin taidemuseossa, Amos Rexissä, HAMissa ja Ateneumissa olen päässyt uppoutumaan erilaisiin maailmoihin.” © Minna Koskinen

“Työssäni pääsen tutustumaan monipuolisesti Helsingin eri kaupunginosiin. Helsinki on kiehtova kaupunkisuunnittelun työmaa niin vanhoine kuin uusine alueineen.Tässä muutamia kuvia kaupunkiympäristöstämme pääkaupunkiseudulta.” © Minna Koskinen

“Kaupunkisuunnittelijana on kiinnostavaa vierailla eri paikoissa ja nähdä miten asioita on ratkaistu muualla.” © Minna Koskinen

Matkailu avaa uusia näkökulmia myös omaan ympäristöömme. Matkamuistoja Kiinasta © Minna Koskinen

Päivän aktiviteetti:

Nyt kun museot ovat vallitsevan tilanteen vuoksi kiinni, emme pääse nauttimaan monipuolisesta näyttelytarjonnasta sisätiloissa. Onneksi Helsinki on pullollaan kaupunkitaidetta. Oletko tehnyt taidesuunnistuksia eri kaupunginosissa? Eri kaupunginosista löytyy runsaasti niin veistoksia kuin maalauksiakin. Ehkä pieni veistossuunnistus voisi olla kiva aktiviteetti myös joku viikonloppu Bobolassa? Minä olen erityisesti kiinnittänyt huomiota Suvilahdessa olevaan graffititaideseinään, joka on jatkuvassa muutoksessa. Graffititaide on oma kaupunkitaiteen muotonsa. Laillisesti toteutettuna se voi tarjota kaupunkilaisille paljon iloa. Helsinki Urban Art on kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys, joka tuo taidetta kaupunkitilaan ihmisten iloksi. Heidän nettisivuillaan voi myös tutustua erilaisiin kaupunkikävelyihin, joiden kautta pääsee kokemaan ja näkemään kaupunkitaidetta. http://www.helsinkiurbanart.com/.

Suvilahdessa sijaitseva grafititaideseinä on monen kaupunkilaisen ilona. Se muuntuu ja tarjoaa uusia elämyksiä, joka päivä. © Minna Koskinen


Mutta millaista sinun kaupunkitaiteesi olisi? Löytyykö kotoa piirustusliituja, joilla voisi tehdä hieman taidetta asfalttiin? Olen kerännyt hieman inspiraatiokuvia aiheeseen liittyen. Voisiko näistä taideteoksista inspiroitua ja toteuttaa oman versiosi liiduilla asfalttiin? Millaiselta sinun katutaideteoksesi näyttää?

 

Monenlaiset teokset voivat olla inpiraation lähteenä myös kaupunkitaiteessa. Googlettamalla löytää monelaisia kiinnostavia teoksia, jotka voivat inspiroida. Tässä muutamia maalauksia Hilma af Klintiltä ja Sam Vannilta. Sekä kuva Uhra-Beata Simberg-Ehrstömin ryijystä. Olisko näistä sinullekin inspiraatiota kaupunkitaideteoksen tekemiseen?

 

Mukavaa seikkailua kaupunkitaiteeseen ja kivoja hetkiä sen tekemisen parissa! Muistakaa nauttia arjen pienistä iloista ja ympäristöstä, joka tarjoaa meille monenlaista koettavaa ja nähtävää!

 

Hyvät vanhemmat! Muistattehan, että leikit tapahtuvat vanhempien vastuulla. Leikitään kiltisti ja ilolla.

Kiitoksin –Bobolan tiimi-

 
Previous
Previous

Muotoviikko alkaa

Next
Next

Päivä 039: Tasamaa