Päivä 039: Tasamaa
Millainen maailma olisi jos kaikki olisi vain kaksiulotteista ja viivaa?
Tänään Bobolan aktiviteetin on auttanut luomaan kaksi viikkoa sitten 12.päivä huhtikuuta sunnuntaivieraana Bobolassa kylässä ollut ystävämme Kathrin Alischer. Tällä hetkellä Kathrin työskentelee tilaprojektin parissa, mikä käsittelee tilojen fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia rajoja. Tilaprojektit ovat lähellä hänen sydäntänsä, ja siten Kathrin halusi olla Bobolassa mukana myös tilaviikolla. Hän on tehtävällään luomassa kiinnostavan näkökulman tilaan ja tilallisuuteen. Voi, että olemme kyllä kovin iloisia ja onnellisia tästä ihanasta ja mielenkiintoisesta tehtävästä, joka pistää kaikenikäisten mielen mietteille siitä kuinka näemme, koemme ja tulkitsemme ympäristöämme. Alkuperäisteksti on luettavissa englanninkielisiltä sivuilta. Suomennos on Bobolan tiimin vapaa tulkintan Kathrinin tekstistä.
Maailma, joka muodostuu viivoista
Eilen kuljeksiessasi paikasta toiseen ja havainnoidessasi ympäristöä, kiinnititkö huomiota miten monet ja melkein kaikki asiat lopulta muodostuvat viivoista? Maailma, jossa elämme on meidän rakentamaamme. Samalla kun havainnoimme ja koemme ympäristöämme annamme sille myös merkityksiä.
Jatkamme eilistä seikkailua hieman lisää ja tarkastelemme maailmaa viivoihin perustuvien linssien avulla. Miltä maailma näyttää, kun keskitymme pelkästään näkemään ympärillämme viivoja ja niiden toistosta syntyviä pintoja? Kuinka monenlaisia viivoja ja niistä muodostuvia asioita näetkään ympärilläsi? Jos kiinnität huomiosi vain viivoihin ympärilläsi, miltä kaikki näyttääkään? Talojen julkisivut, pyörän renkaat, kivetykset ovat kaikki viivaan pohjautuvia elementtejä ympärillämme, mutta viivoja löytyy myös kaikkialta luontoympäristöstämme. Oletko kiinnittänyt huomion ruohikkoon, kaisloihin, metsään tai vaikkapa lehtien yksityiskohtiin? Mitä jos katselet ympärillesi sisätiloissa, millaisia viivoja löydät siätiloista
Miltä maailma näyttäisi jos kaikki olisikin vain viivaa? Mitä jos maailmamme olisi pelkästään kaksiulotteinen? Mitä jos vanha uskomus, että maapallo on täysin tasainen olisi totta? Miltä kaikki näyttäisi?
Englantilainen Edwin A. Abott spekuloi ajatuksella kaksiulotteisesta maailmasta 1800-luvun lopussa. Vuonna 1884 julkaistu kirja, Tasomaa, oli yhteiskuntasatiirinen kuvaus englantilaisen yhteiskunnan rakenteista. Kaikki ihmiset hänen maailmassaan olivat pelkkiä enemmän tai vähemmän viivoista muodostuneita monikulmioita ja koko maailma oli tasainen, kaksiulotteinen. Hänen ajatuksiaan elämisestä kaksiulotteisessa maailmassa on myöhemmin 2000-luvulla esitetty myös elokuvissa Flatland ja Sphereland, jotka voivat olla kiinnostavaa katsottavaa vähän vanhemmalle yleisölle.
Tänään on ajatuksena luoda sinun oma kaksiulotteinen maailma, miltä kaikki näyttää jos asiat ovat kaksiulotteisessa muodossa viivana? Voit aloittaa suuresta skaalasta. Kukaan ei kiellä sinua katsomasta ensiksi avaruuteen ja miettimään maapallo pelkkinä viivoina. Kun olet katsonut kauaksi kaukaisuuteen, voit tarkentaa yhä lähemmäksi kaikkeen ympärilläsi. Miltä tuoli näyttää kaksiulotteisena entä pyörä?
Mitä jos kaikki olisi tosissaan vain kaksiulotteista eikä ympärillämme olisi tilaa, miltä kaikki näyttäisi? Mitä jos eläisimme kaksiulotteisessa maailmassa ja kävelisit katua ja joku tulisi sinua vastaan, miten hän voisi ohittaa sinut, koska tilaa ympärillä ei olisi? Ööö, tämä saattaa jopa tuntua niin hassulta ajatukselta, ettei sitä oikein edes pysty ymmärtämään, mutta mitäpä jos?
Viivojen maailmaa.
Hyvät vanhemmat! Muistattehan, että leikit tapahtuvat vanhempien vastuulla. Leikitään kiltisti ja ilolla.
Kiitoksin –Bobolan tiimi-