Päivä 058: Taipuisat materiaalit

 

Taipuisat materiaalit kokeiluun! Mistä kaikesta taipuisasta voisi rakentaa vaikkapa pienoismalleja?

Päivän materiaalina on taipuisat materiaalit. Mitä kaikkea se voisi olla? Löytyykö läheltä letkua, putkia, pillejä? Mitä kaikkea niistä voisi tehdä? Halusimme pitää materiaalin pienenä ja helposti käsiteltävänä niin päädyimme rautalankaan. Rautalanka on oiva materiaali melkein kaikkeen askarteluun. Tänään tutustutaan samalla hieman hahmomallimaailmaan eli toisin sanoen pienoismallien tekemiseen. Tämä on hauska aktiviteetti omien minikalusteiden rakentamiseen vaikkapa nukkekotia varten.

Pujo tuoteperheen vaatenaulakon hahmomalli suunnitteluprosessin alkutaipaleelta.

Pujo tuoteperheen vaatenaulakon hahmomalli suunnitteluprosessin alkutaipaleelta.

Kalustemuotoilijan työssä suunnitteluprosessi aloitetaan yleensä luonnostelemalla mahdollisimman monia ideoita ja ajatuksia piirtämällä. Näistä ideoista valitaan usein yksi tai useampi jatkokehitykseen. Monesti työskentelemme niin, että valmistamme ideasta pienen hahmomallin tai useampi versioita. Hahmomalli auttaa hahmottamaan kalusteen skaala sekä rakenteellista ratkaisua. Monesti hahmomallin avulla näkee paremmin millainen lopullinen kaluste voisi todellisessa koossa olla.

Pujo kalustesarjan pienoismalleja suunnitteluprosessin ajalta.

Käytämme tekniikkaa usein työskentelyssämme. Olemme päässeet suunnittelemaan kalusteita niin kotimaisille kuin kansainvälisille yrityksille. Tänään avaamme hieman tanskalaiselle Fermlivingille suunnitellun Pujo kalustesarjan työprosessia ja näytämme miten olemme hyödyntäneet pienoismallityöskentelyä prosessissa.

Prosessin aluksi loimme pieniä söpöjä hahmomalleja, joiden avulla tutkimme tuotteen skaalaa, luonnetta kontekstissa ja perusrakenneratkaisua. Hahmomallien pohjalta mallinsimme tuotteen 3D:ssä ja loimme siitä mittapiirustukset, joiden pohjalta kalustevalmistaja pystyi valmistamaan kalusteet.

Lunnoksesta ja hahmomallista todelliseksi tuotteeksi. Kuvissa tanskalaiselle Ferm Livingille suunnitellun Pujo kalustesarjan kuvia. Tuotekuvat © Ferm Living

Pujo Hylly. Tuotekuvat © Ferm Living

Pujo Hylly. Tuotekuvat © Ferm Living


Oma kalusteperhe taipuisista materiaaleista


Tänään puuhastellaan kalusteita rautalankaa ja paperia käyttäen. Päätimme hyödyntää myös taipuisaa paperia, jota kaikilta varmasti löytyy kotoa. Aluksi valmistettiin pöytä ja tuolin pienoismallit, joiden ympärille aloimme suunnitella muita istuimia. Rautalankaa ja paperia hyödyntäen. Tässä kohdin voi luovuuden päästää vapaasti valloilleen ja suunnitella mitä hurjimpia ja hauskempia kalusteita! Nämä ovat vain pieniä esimerkkejä lämmittelyksi! Jos sinulta löytyy kotoa jotain muita taipuisia materiaaleja mitä kaikkea niistä voisi tehdä. Jotenkin mielessä pyörii möhkörahi pienestä letkun pätkästä!

Mitat kalusteisiin voi ottaa mittaamalla kodista löytyvistä kalusteista niin että 10cm onkin 1cm hahmomallissa! Mallipöydän koko: 7cm (70cm) korkea ja pyöreänpöytäpinnan halkaisija 12cm (120cm).

Valmista ensiksi pöytä ja tuoli pahvista. Näiden ympärille on helppo alkaa suunnitella erilaisia istuimia.

Tässä syntyy kaksi istuinta käyttäen kartonkia ja rautalankaa. Rautalankaa on helpompi taivuttaa jos kotoa löytyy askartelupihdit, myös kynää voi käyttää rautalangan taivuttamisessa apuna.

Kuinka monta erilaista istuinta suunnittelit? Skaaloista ja mittasuhteistakaan ei aina tarvitse niin hirveästi stressata, tärkeintä on vapaasti kokeilla ja innostua taipuisien materiaalien mahdollisuuksista!

Kuinka monta erilaista istuinta suunnittelit? Skaaloista ja mittasuhteistakaan ei aina tarvitse niin hirveästi stressata, tärkeintä on vapaasti kokeilla ja innostua taipuisien materiaalien mahdollisuuksista!

Hyvät vanhemmat! Muistattehan, että leikit tapahtuvat vanhempien vastuulla. Leikitään kiltisti ja ilolla.

Kiitoksin –Bobolan tiimi-

 
Previous
Previous

Päivä 059: Puusta / Pikkutaituri

Next
Next

Päivä 057: Keräile ja yhdistä